wie zijn wij

Vanwege in eerste instantie een langdurige hardloopblessure is de liefde voor fotografie ontstaan. Door het niet kunnen deelnemen aan hardloopwedstrijden en trails ben ik foto's van deze evenementen gaan maken. 

Doordat het hardlopen nu eigenlijk helemaal niet meer mogelijk is (eventueel korte afstanden op een laag tempo, mits pijnvrij) ben ik me meer gaan verdiepen in de fotografie. Niet alleen hardloopevenementen (hoewel dit nog wel steeds mijn voorkeur heeft), maar ook natuurfotografie en portretfotografie.
Mijn camera en lens gebruik ik daarbij zoveel mogelijk om mijn kijk op de sporter, de omgeving, het samenspel, de emotie, de inspanning, het afzien en de ontlading om te zetten in iets tastbaars. 
Belangrijk element voor mij is om alle instellingen op de camera zelf te kiezen.: diafragma, sluitertijd, ISO, maar ook andere belangrijke elementen zoals spot- of matrixmeting. Soms erg lastig, maar wel een heerlijke uitdaging, zeker als het eindresultaat ook datgene is wat ik voor ogen had. En tja, soms moet je wel eens "smokkelen" en de camera een bepaalde instelling (zoals bijv. de ISO-waarde) automatisch te laten kiezen.

Ik probeer bij de foto's die ik maak een eigen stijl te creëren: wat vind ik mooi om te laten zien, waar wordt ik vrolijk van, en hopelijk ook: waar worden de "modellen" vrolijk van...
Bij het hardlopen probeer ik bijvoorbeeld zoveel mogelijk de actie vast te leggen; een loper in de zogenaamde zweeffase, terwijl ik bij een fietser graag de snelheid terug wil zien. Maar, van een close-up van zichtbare inspanning of afzien kan ik ook erg genieten.

Die inspanning, expressie, de actie, de gezichtsuitdrukking en de lichaamshouding hebben in ieder geval mijn focus. Ik vindt het leuker om een "onverwachte" foto te maken dan dat je als fotograaf al "gezien" bent.
Een telelens is daarom vaak een uitkomst, maar ook je enigszins (indien mogelijk) verdekt opstellen geeft je als fotograaf de ruimte voor een onverwacht foto-moment.


Compositie is voor mij ook een belangrijk element. Niet gewoon achter elkaar "plaatjes" schieten, maar zoveel mogelijk weloverwogen de juiste hoek kiezen: horizontaal, verticaal, maar ook vanaf welk standpunt. Staand, gehurkt of wellicht liggend.
Het kan net die ene foto dat beetje extra geven waar ik als hobby-fotograaf bij het teruzien van die foto blij van wordt :-)

Sportieve groet, Roy

 

 

 

 

 

Jaren geleden ben ik meer bewust gaan fotograferen. Ik kreeg steeds meer oog voor de mooie omgeving waar ik hardlopend of wandelend doorheen ging waarbij de drang om die mooie dingen vast te leggen steeds groter werd. Een simpele camera maakte plaats voor een camera met veel meer mogelijkheden, de eenvoudige lens maakte plaats voor een groothoek-, een tele- én een macro-lens.

Met mijn camera kan ik vastleggen wat ik zie en wat voor mij de moeite waard is, variërend van kerken, ornamenten, oude verlaten gebouwen, bloemen, mensen en voorwerpen. Vooral macrofotografie, waarbij je een super close up kunt maken, is voor mij echt een uitdaging.
Maar ook sportfotografie; bewegende beelden scherp vastleggen, is een uitdaging, vooral tijdens de soms lastige omstandigheden die daarmee gepaard gaan. Vooral het vastleggen van de vaak verbeten gezichten, of dat prachtige zweefmoment tijdens het lopen, heeft mijn voorkeur.

Het zijn voor mij allemaal momenten die het waard zijn om vast te leggen, waarbij het vooral gaat om de bewuste keuze om juist die foto op dat ene moment te maken.

Het is een continu leerproces om alles op de juiste manier vast te leggen, zowel qua compositie als instelling; met als doel om het juiste plaatje te creëren.
Ik kan me ontspannen tijdens het fotograferen en kom vooral bij de macro fotografie volledig tot rust. Geduld is een schone zaak als je een vlinder, bloem of een bij wilt vastleggen terwijl deze continu beweegd.
Maar ook het vastleggen van de snel voorbij komende hardloper of fietser zorgt voor ontspanning.

En als ik dan thuis de geheugkaart open en de diversiteit aan mooie beelden terug zie, dan word ik daar heel gelukkig van. Dat geluk deel ik graag met iedereen die daar net zo van houdt als ik, en natuurlijk ook met de mensen die ik op de gevoelige plaat heb vastgelegd.

Sportieve groet, Inge